Zelená oáza radosti v Sklenom- Zelený vzdelávací fond 2023

Projekt „ZELENÁ OÁZA RADOSTI V SKLENOM“ bol realizovaný s finančnou podporou Zeleného vzdelávacieho fondu 5/2023 formou dotácie z Enviromentálneho fondu v areáli Základnej školy v Sklenom. Projekt predložila obec Sklené pre svoju Základnú školu (bez právnej subjektivity).

Cieľom projektu je výchova detí k pozitívnemu vzťahu k prírode, starostlivosť o životné prostredie, rozvíjanie doterajších znalostí o druhoch živočíchov žijúcich v okolí, ich ochrana a význam pre biodiverzitu, pozorovanie a zažívanie životného cyklu rastlín. Pozitívom projektu je, že deti budú tráviť viac času v prírode, naučia sa prakticky ako sa starať o životné prostredie, rastliny, ako sa správať pri strete so živočíchmi žijúcimi v okolitých lesoch, vybudujú si vzťah a pozitívne návyky.

Cieľovou skupinou sú predovšetkým žiaci Základnej školy v Sklenom, deti z Materskej školy v Sklenom ako aj ostatní občania. Prvky projektu sú sprístupnené širokej verejnosti.

Finančné prostriedky sa použili na realizáciu štyroch aktivít:

- Senzomotorický chodník- pomocou senzomotorického / pocitového chodníka sa žiaci zaktivizujú k pohybu, rozvíjajú si svoje koordinačné a lokomočné zručnosti a zároveň zmysluplne využívajú voľný čas. Obec osadila v areáli školy pocitový chodník so 4 štvorcami, každý naplnený niečím iným (šišky, piesok, kôra, kamene)

- Polykarbonátový skleník a vyvýšené záhony – postavením skleníka a osadením vyvýšených záhonou sa rozšírilo praktické vyučovanie žiakom, žiaci môžu pozorovať životný cyklus rastlín, ktoré si sami vysadia. Obec v blízkosti pocitového chodníka postavila polykarbonátový skleník a vyvýšené záhony, nakúpili sa rôzne semená rastlín, rastliny a priesady, ktoré si deti sami zasadia. Z dôvodu nepriaznivých podmienok sa budú deti venovať sadeniu hlavne v mesiaci máj.

- Náučný chodník- cieľom vytvorenia náučného chodníka a hmyzieho domčeka je pomáhať enviromentálnej a ekologickej výchove našich detí. V areáli školy sú osadené 4 informačné tabule, ktoré poukazujú na biodiverzitu zvierat a rastlín z okolia našej školy. Do tabúľ sme obstarali 6ks tabúľ, pričom si ich budú vedieť obmieňať.

- Vytvorenie zelenej učebne- Zelenú učebňu sme vytvorili osadením rozkladacích lavíc a exteriérovej tabule. Každý ročník ma pre seba jednu lavicu. V tomto priestore sa budú môcť žiaci venovať enviromentálnej výchove, prvouke, prírodovede ale taktiež iným aktivitám, ktoré si pre ne škola pripraví.

Do realizácie projektu bola zapojená široká verejnosť, od zamestnancov obce, školy a škôlky, cez rodičov, starých rodičov, obyvateľov obce až po samotné deti navštevujúce Základnú a Materskú školu.

Veríme, že projekt „Zelenej oázy radosti v Sklenom“ bude udržateľný niekoľko rokov. Jednotlivé prvky projektu sme vyberali hlavne z prírodných alebo recyklovaných materiálov s dlhou životnosťou, aby ju vedeli využívať ešte aj budúce ročníky detí navštevujúce našu Základnú a Materskú školu v Sklenom.